Wanneer heb ik recht op een vergoeding?
In Verordening 261/2004 zijn de rechten bij een vluchtvertraging, annulering en instapweigering vastgelegd. In 2005 is de Verordening in werking getreden
In de volgende situaties heb je als vliegtuigpassagier mogelijk recht op een vergoeding.
- Wanneer je vlucht is vertraagd met meer dan drie uur.
- Wanneer je vlucht is geannuleerd kort voor vertrek.
- Wanneer je een aansluiting mist door een vertraging.
- Wanneer je niet mee mag met de vlucht.
- Wanneer je vluchttijden veranderd zijn.
Meer dan drie uur vertraagd, maar toch geen recht op compensatie?
Als er sprake is van een buitengewone omstandigheid, heb je geen recht op compensatie. Van een buitengewone omstandigheid wordt gesproken als de luchtvaartmaatschappij niet verantwoordelijk is voor het probleem dat is ontstaan met de vlucht. Voorbeelden hiervan zijn:
- Weersomstandigheden waardoor het vliegtuig niet kan vertrekken of landen.
- Terrorisme
- Stakingen van derden, zoals de luchtverkeersleiding of het grondpersoneel.
- Medische noodlandingen.
Bij een staking van het personeel van de luchtvaartmaatschappij wordt er niet gesproken over een buitengewone omstandigheid.
Door een vertraging mijn aansluiting gemist, heb ik nu recht op een vergoeding?
Als je door een kleine vertraging alsnog je aansluiting hebt gemist en je komt met meer dan 3 uur vertraging aan op je eindbestemming, dan heb je recht op een vergoeding. Let hierbij wel op dat je aansluitende vlucht onderdeel was van 1 boeking. Is dit niet het geval, dan is er helaas geen recht op een vergoeding.
Mijn vlucht is geannuleerd, heb ik nu recht op een vergoeding?
Bij een annulering van een vlucht is er de mogelijkheid te kiezen voor een vergoeding of een alternatief. Dit geldt altijd.
Lees hier meer over op onze pagina vlucht geannuleerd
Tijdens de vertraging heb ik kosten gemaakt. Kan ik deze declareren?
Ja voor de onkosten die je maakt tijdens een vertraging heb je volgens Verordening 261/2004 recht op een vergoeding.
Dit kan betekenen recht op maaltijden, verfrissingen en twee telefoontjes, faxen of e-mails. In sommige gevallen zelfs overnachtingen in een hotel. Zorg ervoor dat je hierbij wel alle bonnetjes bewaard. Meer informatie over onkosten zie je op onze pagina vergoedingen.
Krijg ik een vergoeding bij een instapweigering?
Bij een instapweigering waar de luchtvaartmaatschappij geen schuld heeft, omdat je niet de juiste gegevens bij je hebt of een situatie waarbij je het land niet mag verlaten, heb je geen recht op een vergoeding. Echter kan een instapweigering ook voorkomen waarbij de luchtvaartmaatschappij wel schuld heeft, dan heb je wel recht op een vergoeding. Lees hier meer over op onze pagina instapweigering.
Plaatsing in hogere of lagere klasse
Het kan zijn dat je een ticket boekt voor een bepaalde klasse en dat je bij het instappen in een hogere klasse mag gaan zitten. In dat geval mag de luchtvaartmaatschappij je geen extra kosten in rekening brengen.
Naast het plaatsen in een hogere klasse kan het ook zijn dat je in een lagere klasse kan worden geplaatst. Je hebt bij plaatsing in een lagere klasse recht op terugbetaling van een gedeelte van de ticketprijs. De hoogte van de terugbetaling is afhankelijk van de afstand van de vlucht.
Wanneer valt mijn vlucht onder de Europese wetgeving?
Je vlucht valt onder de Europese wetgeving in de volgende situaties:
- Je vlucht vertrekt vanaf een luchthaven in de Europese Unie en wordt verzorgd door elke willekeurige (ook niet Europese) vliegtuigmaatschappij.
- Je vertrekt vanuit een land buiten de Europese Unie naar een luchthaven in de Europese Unie. De vlucht moet dan uitgevoerd worden door een luchtvaartmaatschappij uit de Europese Unie.
Het is belangrijk dat je een geldige boeking hebt en je op tijd bent aangemeld bij de incheckbalie.
Ik heb mijn reis geboekt bij een 3e partij en niet bij de luchtvaartmaatschappij zelf. Heb ik nu ook recht op een vergoeding:
Als de partij waar je je boeking hebt gekocht, een andere vlucht heeft geregeld waardoor je toch meer dan 3 uur vertraging hebt opgelopen, dan heb je nog steeds recht op een vergoeding. De verantwoording ligt bij de desbetreffende luchtvaartmaatschappij. Heeft de 3e partij je vlucht veranderd en is de vlucht waarvoor je in aanmerking kwam wel op tijd vertrokken, dan heb je geen recht op een vergoeding
Geldt het compensatie bedrag per passagier?
Ja het bedrag dat wordt uitgekeerd door de luchtvaartmaatschappij is altijd per passagier. Het bedrag is onafhankelijk van de prijs van je ticket.